A keresőmarketing minden területén létfontosságú megismerni, miképpen keresik az emberek az adott szolgáltatást, terméket. Ebben nyújt segítséget a kulcsszóelemzés. Az elemzés által nyújtott eredmények nélkül tulajdonképpen nem találod meg azokat a pontokat, ahol piaci előnyt szerezhetnél.

Természetesen kulcsszókutatás nélkül is érhetsz el eredményeket, de azt inkább szerencsés véletlennek hívnám, amire egyre csekélyebb esély van. Nézzük hogyan tudod megcsinálni akár te is!

Mi a keresőmarketing célja?

Amennyiben kereső-optimalizálni szeretnél, lényegesen eltérő szempontokat kell figyelembe venni a kulcsszókutatás során. Egy hirdetési kampány kulcsszavai és a keresőoptimalizálás során hasznos kombinációk eltérőek, habár sok az átfedés a kettő között.

A keresőmarketing célja tehát összekötni a weboldalad szolgáltatásait és a célközönséged tagjaival!

Sorrend

A keresőmarketing hatékonysága nagyban függ a lépések sorrendjétől. Mindenképpen érdemes első körben a keresőoptmalizálásra koncentrálni. Hiszen egy jól optimalizált weboldal minőségi mutatója is magasabb, ami elképzelhető hogy költséghatékonyabbá teszi a hirdetési kampányod is.

Az általam ajánlott sorrend tehát (átlagos céges weboldalak esetén)

 1. Technikai és OnSite Keresőoptimalizálás, hogy minden pöpecül működjön
 2. Kulcsszókutatás, a célközönséged elérése érdekében
 3. Szövegírás a szükséges kulcsszavakra összpontosítva
 4. Ezek után jöhet az AdWords és az OffSite módszerek

Hogyan néz ki a kulcsszó-elemzés?

Az elemzéshez nagyfokú kreativitás szükségeltetik. Az eszközök száma amikből információkat nyerhetünk rendkívül magas, azonban az eszközöket érdemes jól megválogatni. A túl sok információ adott esetben károkat is okozhat.

Mennyiségekkel kapcsolatban több szoftver segítheti a munkát, azonban, mivel nagy részük becslésekkel próbál segíteni, előfordulhat hogy félrevezetnek az információk.

Eszközök

Mivel a Google a legjelentősebb kereső a környékünkön, és valószínűleg innen fog a legtöbb látogató érkezni érdemes az általa szolgáltatott adatokat rendszerezni.

A legjobb barátaid a következők lesznek:

 • Google kereső
 • Excel
 • Google AdWords (Kulcsszótervezés)
 • Google Analytics
 • Search Console

Az utolsó két tétel akkor lesz hasznodra, ha már működő weboldalad van, amire vannak is keresőtalálatok. Ebben az esetben azonban fokozottan ajánlott a használatuk, hiszen a segítségükkel olyan extra információkat is nyerhetsz ami felér egy elemzéssel.

Módszerek

Különböző kulcsszóelemzési módszerek találhatóak az interneten, így ezekre külön nem térnék ki. A legfontosabb egy kulcsszókutatás során, hogy kreatívan álljunk a dologhoz. Az adatok elemzése önmagában nem fog eredményeket hozni. Egy kulcsszó lehet nagyon népszerű és könnyen megszerezhető, ha az nem releváns célközönséget céloz, kézzelfogható eredményei nem lesznek.

 • Az adatelemzés során érdemes meghatározni mely mutatók eredményeire szeretnénk hagyatkozni, illetve fontos megértenünk melyik mutató mit is jelent.
 • Ha találunk egy kulcsszót gondoljuk át mire gondol a keresést végző, milyen szándékkal keresi a kifejezést??
 • A Google által adott adatok egy része csak közelítő érték, ne pontos adatokban, hanem nagyságrendekben gondolkodjunk
 • Nagyon fontos, hogy a keresési időszakokat értelmezni tudjuk. Ismerjük fel az időszakos kulcsszavakat.

Hol találok kulcsszavakat?

A kulcsszóelemzéshez mindenképpen szükségünk lesz kulcsszólistákra. Íme néhány ötlet honnan is szerezhetünk ilyeneket:

 • Google kulcsszó statisztika: Na ilyet nem fogsz találni, mivel ezt a Google nem igazán teszi publikussá, elsősorban üzleti okokból. A kulcsszavak egy részére azonban ötleteket adhatnak a Google kulcsszójavaslatai, amiket a keresési oldalak alján találhatsz
 • Search Console: A keresési statisztikák jelentés megmutatja milyen  kulcsszavakra voltak találatai a weboldaladnak.
 • Kulcsszóötletekre szakosodott weboldalak: Több oldalt is találunk ahol gyűjtik a kulcsszavakat, különböző listákból válogathatunk a kampánynka megfelelően. Például ilyen a keyword.io.

A bejegyzészhez kapcsolódó szolgáltatások:

 • Kulcsszóelemzés
 • SEO Akcióterv

Ajánlatot kérhetsz a ide kattintva:

Kérem az ajánlatot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek